Wednesday, October 5, 2016

Cara membuat nasi ganja (ala2 Ipoh)

NASI GANJA ( 6 org)
  • 4 cawan beras ( disyorkan beras BASMATHI)
  • 6 cawan air ( atau ikut je sukatan beras anda seharian)
  • ( kalau beras basmati- 3 cawan=4 1/2 cawan air)
  • Bawang putih 4 ulas*
  • Bawang merah 8 ulas*
  • 3 Kulit kayu manis*
  • 3 Bunga lawang*
  • 5 Biji pelaga*
  • 3Bunga cengkih*
  • Rempah sup adabi 1 bungkus kecil*(serbuk)
  • 6-8 titis pewarna kuning telor( bubuh sampai jadi warna nasi mcm saya buat tu)

Bahan2 yang bertanda * -ditumis dgn minyak masak sikit Dan campur minyak sapi sikit agak2 1/4 cawan
(dah siap tumis masukkan air bila dah didih masukkan beras..dan pewarna kuning telor 3 titis.kacau2 pastu masukkan
Cili sos maggi-6 camca besar
Sedikit garam gula Dan ajinomoto( jika suka)
masaklah macam biasa sedap dimakan dengan sambal ayam/daging/ masak merah/masak hitam/dalca


Image result for nasi ganja

No comments:

Post a Comment