Tuesday, October 4, 2016

RESEPI MEE BANDUNG KE MUAR

RESEPI MEE BANDUNG KE MUAR

Resepi Mee Bandung Muar

Bahan-bahan:


  • 500g Mee kuning dicelur
  • 200g Tulang lembu/ayam direbus (untuk jadikan stok)
  • 100g Udang hidup/Sotong
  • 100g Sawi
  • 7 cawan Air
  • ½ cawan Sos tomato
  • 2 biji Telur
  • 1 sudu besar Perencah pati ayam
  • Secukup Garam
  • Secukup Gula
  • Secukup Minyak untuk menumis
  • X: dikisar halus

  • ½ cawan Udang kering
  • 20 tangkai Cili kering
  • 10 ulas Bawang merah
  • 3 ulas Bawang putih
  • 3 sudu besar Kacang goreng, dikisar
  • 2 batang Serai, dititik
  • 1 biji Keledek, direbus dan dikisar

Cara Menyediakan:


  • (1) Panaskan minyak, tumis (X) hingga wangi kecuali keledek.
  • (2) Masukkan air rebusan daging, udang dan biarkan mendidih.
  • (3) Tambahkan sos tomato, perencah pati ayam, garam dan gula serta keledek.
  • (4) Biarkan mendidih baru masukkan sawi dan telur.
  • (5) Hidangkan dengan mee kuning, hirisan cili merah, bawang goreng dan limau nipis.



No comments:

Post a Comment